Fuse-mediation-logo-typo
Bel voor hulp bij VvE-conflicten: 06-44029845

ARTIKELEN

[Ik heb al 20 jaar ruzie met mijn buren…]

  25 juli 2020
  Margreet Malda

“Ik heb al 20 jaar ruzie met mijn buren. Dat is niet meer op te lossen…” Deze reactie kreeg ik laatst toen ik vertelde dat ik bemiddel bij burenconflicten. Zou dat echt zo zijn? Dat het conflict zo lang duurt dat een oplossing niet meer mogelijk is? Dat onderzoek ik in deze blog.

 

 

Alles is op te lossen, toch?

Uiteraard verzet mijn mediatorsbrein zich tegen een dergelijke teleurstellende conclusie dat een conflict niet meer op te lossen zou zijn. Alles is op te lossen. Toch? Maar naarmate het verhaal van de persoon die de opmerking maakte vordert, begin ik toch te twijfelen.

 

Ziekelijk gedrag

Het gaat hier om een wel heel hardnekkig conflict:

Jarenlang heeft de buurman ruzies met meerdere omwonenden. De buurman uit bedreigingen, intimideert, treitert. Vele bezoeken van de wijkagent blijken geen baat te hebben. Vanwege het gedrag van de buurman waagt niemand zich meer aan een confrontatie met de buurman. Sommigen wordt het teveel en besluiten te verhuizen. Anderen negeren en ontlopen de buurman uit angst om een ‘volgend’ mikpunt te worden of opnieuw mikpunt te worden. De buurt noemt het ziekelijk gedrag.

 

Mediation

Zou dit op te lossen zijn met mediation? Ja, dat denk ik wel.

Men maakt geen ruzie voor de ‘lol’. Ook deze buurman niet. Er zit hem iets dwars. Hij voelt zich waarschijnlijk niet gehoord of niet erkend, of beide. De manier waarop hij die frustratie uit heeft evenwel als gevolg dat men minder bereidt is om naar hem te luisteren of begrip voor hem op te brengen. Hetgeen ertoe leidt dat hij niet gehoord wordt. Dat bevestigt zijn beeld dat hij niet gehoord wordt, hetgeen hem nóg meer frustreert. De acties worden willekeuriger en hij ‘slaat’ steeds wilder om zich heen. De buurt kan niet anders dan concluderen dat de buurman ‘ziekelijk gedrag’ vertoont.

De negatieve spiraal houdt de buurman dus zelf in stand. De buren kunnen hem daar niet op wijzen omdat dat het vuur alleen maar verder op zal doen laaien.

Een onafhankelijke buitenstaander bijvoorbeeld een mediator zou bij uitstek in staat moeten zijn om deze negatieve spiraal te doorbreken. In een, eerste, afzonderlijk, gesprek met de buurman kan de mediator de buurman zich echt gehoord laten voelen. De mediator kan helpen de buren (weer) met elkaar te laten communiceren. Het zal niet makkelijk zijn.

 

Maar als er over en weer begrip is voor elkaars belangen dan werkt dit helend. Men kan elkaar ‘horen’. Negatief gedrag, de roep om aandacht, is niet meer nodig.

 

En nu?

Uiteraard heb ik de persoon die mij vertelde over het conflict gevraagd of er al eens bemiddeling geprobeerd is. Dat was niet het geval. Ik heb wat informatie kunnen geven waar ze mee aan de slag zouden kunnen. Uiteraard ‘jeuken’ mijn handen maar de afstand is voor mij te groot (Friesland-Delft) bovendien ken ik één van de betrokkenen, wat niet handig is.

 

Dat is niet meer op te lossen…

Ken jij mensen die in een jarenlang conflict zitten? Of zit jij zelf in langslepend conflict en heb je eigenlijk de moed al opgeven dat er een oplossing zou kunnen komen? Neem eens contact met me op. Misschien kan ik helpen? Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.

Anderen vinden dit ook leuk
>>> Geluidsoverlast in tijden van Corona 
>>> Geluidsoverlast van de buren
>>> Waar helpt Fuse Mediation mij bij?