Fuse-mediation-logo-typo
Bel voor hulp bij VvE-conflicten: 06-44029845

ARTIKELEN

[Overlast van je buren in tijden van corona]

  23 maart 2020
  Margreet Malda

Vanaf 16 maart jl. werken heel veel mensen thuis. Ook gingen de scholen dicht. En die situatie duurt in elk geval nog tot 6 april aanstaande. Waarschijnlijk zelfs langer. Hoorde je normaal alleen je bovenburen ’s ochtends vroeg en ’s avonds? Nu hoor je hen de hele dag. Omgekeerd horen jouw onderburen jou nu ook de hele dag.

Gehorige flats

Geluidsoverlast is altijd al een veelvoorkomend probleem in appartementen-complexen. Je leeft dicht op elkaar en ondanks dat je zoveel mogelijk rekening probeert te houden met je buren, kun je niet voorkomen dat je elkaar hoort. Het hoort erbij.

Houd contact en bespreek waar je tegen aan loopt

Nu je elkaar veel hoort is het erg belangrijk dat je goed contact houdt met je buren, natuurlijk op gepaste afstand. Maak een praatje. Vraag hoe het gaat.

Heb je een irritatie? Probeer het bespreekbaar te maken. Hoe beter je contact is (geworden) hoe makkelijker het is om zaken aan te kaarten. Vraag ook regelmatig of anderen misschien last van jou hebben. Grote kans dat ze ook aan jou vragen of je hen wel eens hoort. Hét moment om te zeggen: ‘Nou, het valt mee hoor, maar we horen inderdaad wel eens zware bonken op de vloer ‘ of ‘we horen af en toe harde muziek…’

Stress

Waar we echter ook rekening mee moeten houden is dat veel mensen in deze weken meer stress ervaren dan normaal. De kinderen zijn de hele dag thuis, én je partner. Misschien heb je oude ouders waarvoor je ineens de dagelijkse boodschappen moet halen. Daarnaast probeer je waar het kan nog te werken. De kans is dan ook dat men eerder geïrriteerd is dan normaal en dat juist nu sneller ruzies ontstaan. En dan denk ik nog geen eens aan de burenruzies die er al waren vóór de corona-crisis.

Hetzelfde schuitje

Het besef dat iedereen hier ‘last’ van heeft en in hetzelfde schuitje zit, is goed om je te beseffen. Wees mild. Is het echt nodig om nú op je strepen te gaan staan? Stel dat je de confrontatie aangaat, wat betekent dat op de lange termijn voor de burenrelatie?

Vraag hulp

Lopen de irritaties toch onverantwoord hoog op? Vraag hulp. Fuse Mediation is gespecialiseerd in burenconflicten. Laat je gegevens achter en ik neem binnen 48 uur contact met je op!

Meer lezen over geluidsoverlast van buren? Ik schreef een blog met een uitgebreide plan van aanpak én voorbeeldsituatie.

>>> Geluidsoverlast van de buren