Fuse-mediation-logo-typo
Bel voor hulp bij VvE-conflicten: 06-44029845

ARTIKELEN

[Geweldloze communicatie (2): Empathie]

  16 juni 2020
  Margreet Malda

Empathie de-escaleertVorige week postte ik de blog Geweldloze Communicatie: Helder en effectief . Hierin beschreef ik dat de principes van Geweldloze Communicatie mij helpen om op een snelle en (voor iedereen) overzichtelijke wijze, de kern van een conflict en de belangen op tafel te krijgen.  In deze blog vertel ik graag meer over hoe belangrijk empathie is om conflicten op te lossen: Empathisch luisteren de-escaleert en de ander voelt zich gehoord. Lees je mee? 

Empathie

Empathie wat is het eigenlijk? Wikipedia omschrijft empathie alsvolgt:

Empathie is inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om zich in te leven in de situatie en gevoelens van anderen.

Empathie geeft dus aan in hoeverre jij in staat bent je in te leven in de situatie en gevoelens van anderen. Het feit dat het een ‘kunde’ of een ‘vaardigheid’ is, suggereert mijn inziens dat je dit dus kunt leren; er ‘beter’ in kan worden. En dat het niet zo is dat iemand van nature meer of minder empathisch is dan de ander.

Empathisch luisteren de-escaleert

Als jij empathisch kunt luisteren en dus kunt horen wat de ander zegt, dan kan de ander zich echt begrepen, gehoord voelen. In conflicten is dat vaak een allang gepasseerd station; Men ‘hoort’ elkaar niet meer, men is vooral boos en gekwetst. Een empathische reactie kan enorm de-escalerend werken.

Boos en gekwetst

Het besef dat de ander net als jij bepaalde behoeften of verlangens heeft, helpt je om te luisteren én te reageren met empathie. Maar wanneer jij door een ander gekwetst bent of je voelt je persoonlijk aangevallen dan is het moeilijk om empathisch te reageren op de ander. Het is dan goed om je even fysiek terug te trekken. Ga bij jezelf na: ´Wat maakt dat de opmerkingen van de ander zo’n invloed op mij hebben?´ Het helpt om naar jezelf met ‘empathie’ te luisteren of om ‘empathie’ van anderen te krijgen. Daarna zul je beter in staat zijn empathisch te luisteren naar een ander.

Mediation

In een mediationtraject helpt de mediator de deelnemers weer met empathie naar elkaar te luisteren. De mediator laat de deelnemers ieder afzonderlijk vertellen wat hem/haar het meest dwarszit. De mediator luistert daar empathisch naar en reageert daar empathisch op. Als de deelnemers zich gehoord voelen, al is het in begin alleen nog maar door de mediator en in aanwezigheid van de andere deelnemer, lucht dit al enorm op. In de loop van het mediationtraject zullen de deelnemers steeds meer naar elkaar willen en kúnnen luisteren. De actieve rol daarin van de mediator wordt naarmate de mediation vordert minder.

Empathisch luisteren: Zo doe je dat. 

Empathisch luisteren kun je leren. Waar je aan moet denken?

Het ligt voor de hand, maar toch goed om je te realiseren: Begin eens met echt ‘aanwezig’ zijn.

Elke dag stel ik mijn kinderen na school de vraag: “Hoe was het op school?”  Het antwoord daarop varieert van ‘goed’ of ‘saai’ tot ‘mwah’. Natuurlijk vraag ik vaak door, maar dat is al fietsend, auto’s ontwijkend, en ondertussen in de gaten houdend of de andere kinderen ondertussen niet midden op de weg fietsen. Niet echt de ideale omstandigheden om het kind zich gehoord te laten voelen.

Ben je écht aanwezig, heb je de tijd om te gaan luisteren naar de ander, dan is het zaak om ervoor te zorgen dat je reactie goed is: Is je niet helemaal duidelijk wat de ander wil zeggen? Vraag door: “Ik hoor je …. zeggen. Bedoel je dat je behoefte hebt aan …?”

Wat je in elk geval niet moet doen:

  • Advies geven: De verteller wil gehoord worden
  • Geruststellen: De verteller wil gehoord worden
  • Met een verhaal komen dat jij hetzelfde hebt meegemaakt: De verteller wil gehoord worden.


Geweldloze Communicatie

Empathisch luisteren de-escaleert. Wil jij daar meer over weten? Dan is het boek van Marshall B. Rosenberg, Geweldloze Communicatie, zeker een aanrader.

 


Anderen vinden dit ook leuk:
>>> Geweldloze communicatie: Helder en effectief 
>>> Online mediation-trajecten 
>>> Welke diensten verleend Fuse Mediation?