Fuse-mediation-logo-typo
Bel voor hulp bij VvE-conflicten: 06-44029845

ARTIKELEN

[Stappenplan: Hoe start ik een mediationtraject?]

  21 juni 2018
  Margreet Malda

Eind oktober 2017 verscheen onderstaand artikel op de website www.nederlandvve.nl. Op die site is dit stappenplan alleen te lezen voor abbonees van NederlandVvE. Als bezoeker van deze site kunt u hier het hele artikel lezen. Veel plezier, hopelijk heeft u er wat aan.

Stel er is ruzie in de Vereniging van Eigenaren (VvE), een vervelend conflict waarbij steeds maar geen goede oplossing wordt gevonden. Een rechtszaak starten is niet wat je wilt. Het liefst zou je weer on speaking terms komen met degene met wie je een conflict hebt. Misschien is mediation wat voor jou(w VvE).

Denk je inderdaad dat mediation wat voor jou is, wat zijn dan de stappen die je moet nemen? Oftewel hoe start je een mediationtraject eigenlijk? Daar gaat dit artikel over.

Wat doe je als je graag mediation wilt proberen?

Stap 1. Wie zijn betrokken bij het conflict? 

Het is belangrijk om direct met de juiste personen aan tafel te zitten. Alleen dan kun je effectief werken aan oplossingen. Wanneer er iemand deelneemt aan de mediation als vertegenwoordiger van de VvE check dan goed of deze het mandaat heeft van de VvE om beslissingen te nemen die de VvE aangaan.

Misschien ook interessant voor jou: mijn eerder verschenen blog over vertegenwoordiging

Stap 2. Benader de personen die volgens jou zouden moeten deelnemen om tot een oplossing van het conflict te kunnen komen.

Vertel hen waarom jij graag mediation zou willen proberen. En vraag hen of zij ook mediation willen overwegen.

Op de pagina veelgestelde vragen vindt je veel informatie over mediation, VvE-mediation & Fuse Mediation. 

Stap 3. Staan alle partijen achter mediation? Dan is het tijd om samen een mediator te kiezen.

Maar hoe zorg je ervoor dat jullie gezamenlijk tot een goede keuze komen? Bij voorkeur maakt één iemand een selectie van bijvoorbeeld drie mediators. Zoeken gaat eenvoudig via Google. Bezoek de websites van mediators die jou aanspreken. Check in het MfN-register of de mediators in het register staan ingeschreven, kijk naar de specialisaties van de mediators én kijk bij welke mediators jij een goed gevoel krijgt. Geef vervolgens de mediators van jouw keuze door aan de andere deelnemers en maak een gezamenlijke keuze.

Stap 4. Neem contact op met de mediator van jullie keuze en het mediationtraject kan in de meeste gevallen al snel beginnen. Veel succes!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het starten van een mediationtraject? Stel ze gerust via mijn contactformulier.