Fuse-mediation-logo-typo
Bel voor hulp bij VvE-conflicten: 06-44029845

ARTIKELEN

[Last van de vuurkorf van de buren]

  21 mei 2021
  Margreet Malda

Rook die je tuin inwaait… Rook die zich door openstaande ramen verspreidt door je hele huis… Overlast van de vuurkorf van de buren kan een grote bron van irritatie zijn. Nu het mooie weer er (naar alle waarschijnlijkheid) hopelijk, eindelijk, aan gaat komen is de kans groot dat men de vuurkorf ’s avonds nog even aanzet om zo lang mogelijk buiten te kunnen blijven zitten als de temperatuur daalt.

Wat doe je als je, je er aan stoort? En hoe pak je dat zó aan dat je geen burenconflict krijgt?

De rook van een vuurkorf kan overlast veroorzaken.
De rook van een vuurkorf kan overlast veroorzaken

Overlast

Dat je overlast hebt van de buren is overigens niet vreemd. We leven nou eenmaal dicht op elkaar en daardoor is er altijd een zekere mate van overlast. Van de week was in de media dat er door corona veel meer burenruzies zijn dan normaal. In de zomer neemt de overlast vaak nog wat toe. Je ziet en hoort elkaar vaker doordat je meer buiten leeft. Ook kinderen zijn vaak tot laat buiten. Vrienden komen gezellig barbecueën en naarmate de alcohol rijkelijker vloeit neemt het volume van de gesprekken toe. De zomer is bij uitstek ook het seizoen dat er overlast kan ontstaan door de rook van vuurkorven en barbecues.

Stookwijzer

Wat doe je als je veel last hebt van de rook? Je kunt eens kijken op stookwijzer.nu. Het kan zijn dat het weer erg ongunstig is voor het aansteken van de vuurkorf. Wanneer het windstil is of het is mistig dan kan de rook langer blijven hangen dan anders en daardoor kun je meer last ervaren. Heb je veel last bij ‘goed’ weer voor de vuurkorf dan kan ook de locatie van de vuurkorf een oorzaak zijn van de overlast.

Ga in gesprek

Op de één of andere manier wil je dus aan je buren laten weten dat je last hebt van de rook zonder direct een ruzie te veroorzaken. Net als voor andere soorten van overlast is het belangrijkste advies om in gesprek te gaan met de buren. Hoe je dat goed doet beschreef ik al eens in een eerdere blog: Geluidsoverlast van de buren.

Wat als de buren hun gedrag niet aanpassen?

Heb je een goed gesprek gehad met de buren en beloven ze beterschap maar vermindert de overlast desondanks niet? Of blijkt een goed gesprek niet (meer) mogelijk? Dan kan een gesprek onder begeleiding van een mediator wellicht uitkomst bieden. De eerste stap naar een oplossing is dan mediation voorstellen aan je buren. Hieronder lees je hoe je dat kunt aanpakken in 6 stappen.

Heb je hulp of advies nodig in conflictsituaties? Neem gerust contact met me op!

Mediation voorstellen in 6 stappen:  

1. Zoek contact met de buren: Liefst face-to-face. Is het contact daarvoor al te slecht? Stuur een bericht via Whatsapp of desnoods door een briefje in de brievenbus te doen.
2. Benoem het feit dat er een conflict tussen jullie is en dat jij daar last van hebt.
3. Geef aan dat je graag een oplossing wilt en op een goede manier met elkaar wilt omgaan.
4. Dat je voorstelt te zoeken naar een oplossing met behulp van
een onafhankelijke persoon, bijvoorbeeld een mediator.
5. Geef aan dat de keuze voor een mediator een keuze moet zijn waar de buren
maar ook jij achter moet kunnen staan. Stel voor dat ieder twee mediators zoekt
via www.mfnregister.nl op basis waarvan jullie dan een keuze kunnen maken.
6. Sluit af met iets bemoedigends als: “Ik hoop dat we snel een einde kunnen maken aan de huidige impasse.”