Fuse-mediation-logo-typo
Bel voor hulp bij VvE-conflicten: 06-44029845

ARTIKELEN

[3 tips voor een positieve mindset in de VvE]

  28 januari 2020
  Margreet Malda
  VvE

Is het bij jullie algemene ledenvergaderingen vaak ongezellig of hangt er vaak een gespannen sfeer? In deze blog geef ik 3 tips voor een positieve mindset in de VvE.

Als ik naar mezelf kijk betrap ik mij vaak op negatieve gedachten. ‘Ja, maar dat kan ik niet’ of ‘Ja, ik weet dat dat goed voor me is maar heb daar geen tijd voor of geen zin in’. Deze gedachten motiveren mij niet om actie te ondernemen.

Voor 2020 heb ik mij dan ook voorgenomen om mijzelf te trainen meer positief te denken. Ik hoop daarmee te bereiken dat ik vaker ‘ja, en…’ zal denken. Denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden.

Hoe zit dat in de VvE?
Hierop voortbordurend realiseerde ik mij dat de leden van de VvE ook een positieve mindset zouden moeten hebben ten aanzien van wat er speelt in de VvE. In mijn dagelijks werk als mediator en jurist merk ik dat dat er vaak niet (meer) is. Er heerst bijvoorbeeld grote onvrede over het handelen van het bestuur. Soms laat het bestuur heel concreet aanwijsbaar steken vallen en is er inderdaad weinig reden tot optimisme, maar vaak is het ook een opeenstapeling van (negatieve) ervaringen waardoor de gedachten nauwelijks meer positief te maken zijn. De negativiteit breidt zich als een olievlek uit. Het werkt verlammend voor de hele VvE. En voor je het weet sta je tegenover elkaar in een rechtszaal en vraag je je af hoe het zover is gekomen.

 

Ben jij ontevreden over hoe het bij jou gaat in de VvE? Lees dan mijn eerder verschenen blog over wat je kunt doen. 

 

Jouw VvE met een positieve mindset
Als je een positieve mindset kan creëren, creëer je een omgeving van mogelijkheden, overleg en dialoog. Om jou en je VvE een beetje op weg te helpen heb ik 3 tips bedacht om als VvE een positieve mindset te krijgen én te houden.

 

Tip 1 Zorg dat jíj positief denkt over de VvE
Het is zoals die hele oude reclame slogan: ‘Een beter milieu begint bij jezelf.’ Een positieve mindset van de VvE begint dus bij jezelf. Onderschat de invloed van jouw positieve gedachten niet. Het is onvoorstelbaar hoe aanstekelijk een positieve houding is. Bewust of onbewust stimuleer je anderen hetzelfde te doen. Merk je dat het  je niet (meer) lukt om positief te denken over de VvE? Benader een bestuurslid om in gesprek te gaan met elkaar.

Lees hier mijn eerder verschenen blog Conflicten oplossen: Wat kan jij doen? 

 

Tip 2 Vier en deel successen
Ok, ik geef toe dat klinkt een beetje afgezaagd. Iedereen weet dat je successen moet vieren en delen, maar toch is dat juist iets wat we niet of veel te weinig doen. Daarom toch deze tip.  Als het goed is heb je regelmatig een algemene ledenvergadering met elkaar. Dat is hét moment om uitgebreid stil te staan bij de behaalde successen. Uiteraard direct aan het begin van de vergadering.

 

Tip 3 Organiseer regelmatig wat leuks met elkaar
Het is eigenlijk heel logisch: Als je positieve ervaringen creëert is het eenvoudiger om positieve gedachten te hebben. Want wees maar eerlijk een ALV kan soms gewoon lastig zijn en er kunnen zaken echt (goed) misgaan. Je kunt dan als VvE blijven hangen in de negativiteit, maar je kunt ook kiezen voor positiviteit. Ga dus gewoon wat vaker wat leuks doen met elkaar. Organiseer een barbecue een nieuwjaarsborrel of …

 

Wat als het niet lukt om een positieve mindset te creëren?
Lukt het jullie VvE om ondanks bovenstaande tips niet in die positieve ‘flow’ te komen? Kijk eens of je hierbij hulp zou kunnen inschakelen van buitenaf. Soms helpt het om het beheer uit handen te geven of soms kan het helpen als een onafhankelijke persoon een algemene ledenvergadering leidt. Een andere mogelijkheid is om een mediator in te schakelen. Een mediator kan jullie helpen de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen.

 

Heb je behoefte aan meer informatie of tips naar aanleiding van deze blog? Laat gerust je gegevens achter op mijn site en ik neem contact met je op.