Op 14 april jl. kwam er in het TV-programma ‘Wordt u al geholpen?’ een casus voorbij van een mevrouw uit Maassluis. Zij woont prachtig aan de Nieuwe Waterweg en heeft een dakterras. Voorheen zat er op de plek van het dakterras een serre. De serre is zo’n zes jaar geleden weggehaald en nu is er dus een dakterras maar zonder hekwerk. Deze mevrouw kan daardoor tot de dag van vandaag geen gebruik maken van haar dakterras. Aan Mr. Reinier Groos lag de vraag voor: ‘Wie moet de kosten van het balkon en het hekwerk betalen en is dit juridisch af te dwingen?’
Deze casus illustreert prachtig wat je met bemiddeling of mediation kan bereiken. En daarom deel ik het graag met je.
De casus: Wie moet de kosten van het hekwerk betalen?
Uit de stukken, akte en modelreglement, blijkt dat mevrouw eigenaar is van het dakterras. De balkonconstructie waaronder het hekwerk zijn gemeenschappelijk. De kosten voor het onderhoud aan de constructie van het balkon en dus ook voor het hekwerk zijn dus voor rekening van de VvE.
De VvE heeft aangegeven dat zij inderdaad de kosten van het hekwerk zullen betalen echter wel pas op het moment dat er onderhoud gepland staat aan alle hekwerken in de VvE. Mr. Reinier Groos geeft aan dat mevrouw de VvE op dit moment, juridisch gezien, niet kan dwingen om een hekwerk rondom haar dakterras te plaatsen. Bijkomend punt is ook dat er, vóórdat er een serre was er rondom het terras wel een hekwerk is geweest, maar dat deze verwijderd vanwege de serre. Feitelijk zou mevrouw het hekwerk weer moeten terugplaatsen.
Juridisch ongelijk maar tóch een oplossing
Hoewel mevrouw dus op dit moment het plaatsen en betalen van het hekwerk niet kan afdwingen en zij dus juridisch gezien geen poot heeft om op te staan, komt er toch een mooie oplossing: De VvE heeft aangeboden het hekwerk rondom haar terras nu al te plaatsen. De VvE en mevrouw betalen beiden de helft. Feitelijk zou de VvE alles moeten betalen, maar omdat mevrouw dolgraag gebruik wil maken van haar dakterras, kan zij door nu de helft van de kosten te betalen, binnenkort op haar dakterras zitten en hoeft zij niet de onderhoudsronde aan het hekwerk af te wachten.
Weten wat je juridische positie is
Als je zoekt naar een oplossing van een conflict is het belangrijk dat je weet hoe je er juridisch voor staat. Mediation wordt soms als soft alternatief gezien voor rechtspraak. Alsof het bij mediation vooral zou gaan om de relatie en de communicatie. Maar dat is dus geenszins het geval. Bij mediation speelt ook zeker de juridische context een rol; Weten hoe je er juridisch voor staat is weten wat je onderhandelingsopties zijn.
De mevrouw uit Maassluis weet, nu zij haar juridische positie kent, dat ze twee opties heeft óf de onderhoudsronde van de VvE afwachten óf in gesprek gaan met de VvE. De VvE weet dat zij niet tot een vergelijk hoeft te komen, zij staan immers in hun recht. Maar door aan te bieden de balustrade toch nu te plaatsen én de kosten te delen, kan de VvE een mooie besparing realiseren. Het gesprek, in dit geval wellicht mede door de interventie van het Tv-programma, levert een win-win situatie op.
Nieuwgierig naar de uitzending? Kijk op https://tvblik.nl/mr-frank-visser-wordt-u-al-geholpen/14-april-2021
Meer weten over mediation? Neem contact op via https://fusemediation.nl/contact/