Fuse-mediation-logo-typo
Bel voor hulp bij VvE-conflicten: 06-44029845

ARTIKELEN

[Stel dat de hulp van een mediator was ingeroepen?]

  25 juni 2017
  Margreet Malda

Die vraag komt vaak in me op als ik bepaalde uitspraken lees. Neem de recente uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 30 mei jl.. (te vinden als je de volgende link volgt: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2017:2068.

Waar ging de zaak – in het kort-  om?
2 Appartementseigenaren willen graag een overkapping op hun dakterras realiseren. De VvE keurt een verzoek daartoe goed. Een van de leden (een van de andere 2 eigenaren met een dakterras) is het niet eens met dat besluit en verzoekt de kantonrechter het besluit nietig te verklaren danwel te vernietigen. De kantonrechter wijst het verzoek af, het lid gaat in hoger beroep. Hij verliest ook in hoger beroep.

Interessant
De uitspraak vind ik interessant vanwege mijn juridische achtergrond, maar sinds ik naast jurist ook mediator ben, betrap ik mijzelf er steeds vaker op dat ik erg benieuwd ben naar het ontstaan van zo’n juridisch conflict en welke persoonlijke belangen er allemaal spelen. Misschien zie ik dingen die er niet zijn hoor, maar het kan toch niet anders dan dat de rechtszaak tenminste invloed heeft op de sfeer in het appartementencomplex en op de ALV van de VvE.

Waarom?
Ik zoek of ik tussen de regels door kan ontdekken wat nou precies het bezwaar is van het lid tegen de overkappingen? Waar is hij bang voor? Waarom is het hem zoveel geld waard om de procedures aan te gaan? Ik vind helaas geen antwoord op die vragen in de uitspraak.

Verder ben ik vreselijk nieuwsgierig naar hoe het nu is met alle betrokkenen; Hoe zou het zijn met de eigenaar die de procedure verloor? Hoe is het met de burenrelatie tussen de eigenaren van de dakterrassen? En wat vinden de overige leden van de VvE van de procedures? De VvE is immers op flinke kosten gejaagd door de hele kwestie; want hoewel de VvE heeft ‘gewonnen’ de praktijk leert dat met de proceskostenveroordeling vaak lang niet alle advocaatkosten gedekt worden.

En de vraag die me nog het meest bezig houdt:

“Stel dat partijen de hulp van een mediator hadden ingeroepen?”

Mijn inschatting is zo dat dan waarschijnlijk de kosten lager waren geweest, er een oplossing was gezocht en gevonden voor het daadwerkelijke conflict én dat het hele traject daar naartoe waarschijnlijk minder tijd in beslag had genomen.

Zit jouw VvE in een dergelijke situatie of sta jezelf op het punt om een VvE-gerelateerde procedure te starten? Informeer gerust eens bij mij of bemiddeling in jouw situatie het proberen waard is! Mail of reageer op dit artikel en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.