Mensen kunnen in conflictsituaties ‘vergeten’ waar het hen eigenlijk om te doen is. Zo kan het zijn dat een conflict zelfs uitmondt in een juridisch conflict. Dat je in de rechtszaal bijvoorbeeld letterlijk tegenover je buren komt te staan. Maar als je eerlijk bent is het je niet te doen om de boom die zonlicht wegneemt, ja natuurlijk ook wel, maar eerlijk gezegd is het contact verslechterd toen de benedenburen een tuinfeest hielden waarbij er tot ’s avonds laat muziek was te horen, en dat toen jij daar vanaf je balkon wat van wilde zeggen je door de gasten werd uitgejouwd; ‘je moest niet zo zeuren’. Daarna, wanneer jullie elkaar zagen werd er niet meer gegroet. Opeens zag je veel meer rare dingen van elkaar. En toen viel je op dat de boom wel erg veel zonlicht wegneemt, toen je daar wat over wilde zeggen en daar niet normaal op werd gereageerd was daar de spreekwoordelijke druppel die de emmer liet overlopen.
Wat is de boodschap?
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het NMv (de Nederlandse Mediatorsvereniging) op
6 februari jl. sprak Dick Allewijn tijdens zijn lezing onder meer deze woorden, -overigens niet letterlijk- : “Mensen in een conflictsituaties hebben een boodschap aan elkaar.” Natuurlijk wéét ik dat als mediator; -kort gezegd- achter elk standpunt zit een belang en de kunst is om deze belangen boven tafel te krijgen. Maar toch, ik heb de zin de afgelopen week goed tot me door laten dringen. Goed om bij stil te staan: Wat proberen partijen nou eigenlijk tegen elkaar te zeggen? En hoe kan ik hen zó helpen dat ze elkaars boodschap (weer) (h)erkennen en horen?
Persoonlijk
Maar niet alleen als mediator maar ook op persoonlijk vlak is het een goede les; Wanneer ik voor de 10e keer tegen mijn zoon zeg dat hij zijn jas en schoenen moet opruimen en er gebeurd niets, verkondig ik kennelijk een boodschap die hij niet hoort (lees: niet wil horen ;-)) Belangrijk dus om de boodschap zo aan te passen dat hij het wel ‘hoort’. Ehm… tsja… dat is nog niet makkelijk besef ik….
Ontdek je boodschap
Je ervan bewust zijn dat iemand altijd een boodschap heeft met wat hij/zij zegt kan ervoor zorgen dat je communicatie met sprongen voor uit gaat. Heb je moeite met bepaalde gewoonten van je buren of het bestuur van de VvE? Probeer te achterhalen wáár je precies moeite mee hebt, dus welke boodschap ze jou met bepaald gedrag geven. Hierop kun je jouw boodschap aan hen vervolgens aanpassen.
En: Maak het bespreekbaar! Waar is het je echt om te doen? Wat raakt je het meest? Wat heb je van de ander nodig om het contact weer te herstellen?
Zit jij in een conflictsituatie waar het je niet meer lukt om elkaars boodschap te horen, te herkennen en/of te erkennen, neem contact op met mij als het om een burenconflict of een VvE-conflict gaat. Gaat het om een ander soort conflict kijk dan eens op de website: https://mediationnederland.nl/ of bel met het MediationInformatiePunt (Het MIP) op 0900- 8022.