Soms heb je gewoon geniale ideeën, een eyeopener of inzicht waarvan je denkt ja natuurlijk, dat ik daar niet eerder opgekomen ben. Laatst had ik zo’n inzicht; een inzicht die denk ik, een grote verandering teweeg kan brengen in de huidige visie op VvE-beheer.
Graag wil ik mijn inzicht hier met je delen.
Ik zal proberen het kort te houden:
Wat wil je graag als VvE-beheerder bereiken met de VvE’s waarover je het beheer voert?
Een goed functionerende VvE. Precies!
Als ik zo op internet rondkijk proberen VvE-beheerders dit te bereiken door het verlenen van ondersteuning op financieel, administratief en technisch gebied. Verder geven veel beheerders aan de VvE te willen ontzorgen en toegankelijk te willen zijn voor de leden. Grofweg komt het er hier bij de meeste VvE-beheerders op neer. Natuurlijk zijn er talloze verschillende variaties op bovenstaande thema’s. Allemaal zaken die zeker essentieel zijn voor een goed functionerende VvE.
Maar wát willen de appartementseigenaren die in het complex wonen dat jij beheert?
Een eigenaar van een appartement zal het allerbelangrijkste vinden: ‘ongestoord wonen’ of ‘fijn wonen’. Een goede functionerende VvE draagt daar natuurlijk aan bij. Maar het is niet het enige.
Een flinke verstoring van het woongenot kan ontstaan door conflicten in de VvE. Conflicten die misschien op het eerste gezicht misschien slechts invloed hebben op het woongenot van enkele eigenaren (wat op zich al erg genoeg is) maar welke er zelfs toe kunnen leiden dat de hele VvE betrokken raakt of die er voor zorgen dat ALV’s stroever verlopen en besluitvorming steeds lastiger wordt. Het goed functioneren van de VvE wordt dan ondermijnd!
Opeens viel het me dus op: VvE-beheerders ‘vergeten’ aan te bieden: ‘hulp bij conflicten’.
Echt een enorme eyeopener voor mij. Geen enkele beheerder die ik kan vinden biedt conflictmanagement aan in zijn pakket.
Ik werd getriggerd door een bericht op Binnenlandsbestuur.nl*: ‘Goed conflictmanagement levert geld op en maakt organisaties en hun medewerkers gezonder en productiever’. Dit werd gezegd in een context van arbeidsconflicten maar zal natuurlijk ook gelden voor organisaties als Verenigingen van Eigenaren.
Wanneer VvE-beheerders kennis hebben over conflictmanagement dan levert hen dat geld op en zullen de VvE’s die zij beheren beter functioneren
Daarom bied ik vanaf vandaag ook als dienst aan: Conflictmanagement voor VvE’s
Dat houdt -kort gezegd- in dat ik VvE-beheerders help bij het signaleren van (potentiële)conflicten, het inschatten van de escalatiegraad van conflicten en het bedenken van passende plannen van aanpak.
Door in een vroeg stadium conflicten te signaleren en daadwerkelijk aan te pakken voorkom je als VvE-beheerder dat mogelijke conflicten het woongenot van je leden aantast. Bovendien kan je als VvE-beheerder veel tijd en dus geld besparen wanneer je zorgt voor goed conflictmanagement.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je vandaag nog beginnen met het inbedden conflictmanagement in jouw organisatie? Laat een berichtje achter onder dit artikel of via mijn website en ik neem vandaag nog contact met je op!