Fuse-mediation-logo-typo
Bel voor hulp bij VvE-conflicten: 06-44029845

ARTIKELEN

[Vertrouwen komt te voet en gaat te paard….]

  6 mei 2017
  Margreet Malda

Oftewel: Het is makkelijker om iemands vertrouwen te schaden dan het te verkrijgen. Nog niet eerder had ik nagedacht over het vervolg; Wat als het vertrouwen is geschaad? Hoe komt dat dan weer terug?

Te voet
Inderdaad, te voet. En om in de beeldspraak te blijven, niet lopend in flinke pas, maar, slenterend en schoorvoetend. Daarbij komt dat zorgvuldig teruggewonnen vertrouwen, bij een kleine misstap, weer kan zijn vertrokken voor je er erg in hebt.

Vertrouwen bij mediation
Tot voor kort had ik mij nog niet zo gerealiseerd hoe belangrijk vertrouwen is bij mediation. Natuurlijk vertrouwelijkheid, vrijwilligheid, onafhankelijkheid moeten ervoor zorgen dat de partijen zich veilig weten en vrij om open te staan voor oplossingen en daaraan mee te werken. Dit komt dan ook uitvoerig aanbod in de beginfase van de mediation. Maar hoe zit het met vertrouwen?

Geschonden vertrouwen herstellen
Deel van een conflict is vaak een geschonden vertrouwen. Iemand doet niet wat jij had verwacht… dat kan zakelijk zijn of persoonlijk. Het vertrouwen is geschaad en mondt uit in een conflict. Samen besluit je dat het conflict moet worden opgelost, een mediator wordt ingeschakeld. Partijen spreken daarin naar elkaar een nieuw vertrouwen uit: ‘Ik vertrouw jou dat je je echt zal inzetten om samen naar een oplossing te zoeken’. En vice versa.

Dit nieuwe vertrouwen is echter nog zeer kwetsbaar en gedurende het gehele mediationtraject zal door beide partijen nauwlettend in de gaten worden gehouden of het vertrouwen niet (opnieuw) beschaamd wordt (het komt schoorvoetend).

Zo kan het zijn dat een onhandig geformuleerd mailtje een onhandige uitspraak, bij de andere partij direct in het verkeerde keelgat schiet: ‘Doe ik zo mijn ontzettende best om het goed te krijgen, begint zij/hij weer op dezelfde toon als voor de mediation’.

Het vertrouwen is opnieuw geschaad, waarschijnlijk onbewust, en komt de volgende keer nog lastiger terug. Partijen raken moedeloos en verzuchtten: ‘We zijn weer terug bij af’.

Een belangrijke les voor mij:
Een onwijs belangrijke les voor mij als mediator: Vanaf nu zal ik hier veel alerter op zijn en wat mij betreft is het voor iedere mediator een must om het volgende goed te beseffen:

….Vertrouwen gaat te paard en komt te voet