Fuse-mediation-logo-typo
Bel voor hulp bij VvE-conflicten: 06-44029845

ARTIKELEN

[Conflicten in de VvE: Voorkomen is beter dan genezen!]

  15 december 2016
  Margreet Malda

‘De VvE is niet iets waar je voor kiest. De andere leden van de VvE heb je ook niet voor het uit kiezen.’

Zodra je eigenaar bent van je appartementsrecht, zolang je eigenaar bent, tot aan het moment dat je geen eigenaar meer bent van het appartementsrecht ben je lid van de VvE en dus heb je te maken met andere leden, een bestuur en mogelijk een, door de VvE aangestelde, VvE-beheerder.

Dat een prettige sfeer niet alleen fijn is maar ook noodzakelijk voor een goedlopende VvE is een understatement. Als elk lid dat vindt waarom ontstaan er dan toch zo vaak conflicten in een VvE?

Dit kan liggen aan het feit dat je elkaar maar één keer per jaar spreekt en dan niet over ‘leuke’ dingen maar over begrotingen, extra bijdragen, aanhoudende lekkages, hoge stookkosten rekeningen, overlast van buren/geluid, rondslingerende vuilniszakken, kapotte bellentableaus etc. etc..
Geen wonder eigenlijk dat conflicten juist in VvE’s op de loer liggen.

Om de sfeer ‘leuk’ te houden is het denk ik van belang dat iedereen zich goed bewust is van het belang van een goed functionerende VvE. Daarnaast is het van belang dat iedereen weet hoe de VvE ‘werkt’ en juridisch in elkaar steekt en dat de communicatie transparant en goed is. Tot slot, is het denk ik van belang om ervoor te zorgen dat het gewoon ‘gezellig’ is op de vergadering. Voor iedereen is het een verplicht nummer.

‘Niemand heeft ooit echt zin om eens lekker naar de algemene ledenvergadering van de VvE te gaan. Realiseer je als lid of bestuurder dat dat normaal is.’

Natuurlijk moeten er op een vergaderingen vaste agendapunten worden besproken maar ik kan me zo voorstellen dat elke vergadering vooraf wordt gegaan door een gezellig samenzijn, een interessante lezing of oefening over bijvoorbeeld communicatie/nut van de VvE/een brainstormsessie over wat de leden zelf zouden willen voor hun complex/ teambuilding-achtige activiteiten, waarom niet?

Ik denk dat een hoop conflicten zo kunnen worden vermeden danwel in een tijdig stadium (h)erkend. Denkt u dat uw VvE/een VvE die u in beheer heeft, baat zou hebben bij een anders-dan-anders aanpak, die past bij uw VvE? Ik kom graag met u in contact om hierover met u mee te denken.